2013. december 9., hétfő

Krízis - díjátadással

A tavalyi tanév során készült el a kollégium falain belül az alig 8 perces kisfilmünk, horror műfajban. Nagy Péter ex-kollégistával karöltve csináltuk meg, szinte az egész 2. szint segítségével és közreműködésével. Kisfilmünk a Krízis címet kapta.
Díjátadón, Szabó Simon zsűritag; Sandra Gonzales, a rendezvény kiötlője, és a két rendező, Péter és Martin
Egy megszokott, szobán belüli éjszakai horrorfilmezést követően támadt az az ötletünk, hogy akár mi is csinálhatnánk egy kollégiumi horror-sztorit, ami nem csak számunkra, hanem minden kollégistának szórakoztató lehet. Alapkoncepcióként a mindenki által jól ismert Paranormal Activity-t és a Rec című filmeket vettük. Ál-dokumentarista, kézi kamerás, vágási munkát alig igénylő ágazata ez a horror műfajnak, így mindenki azt hinné, hogy ilyet a legegyszerűbb összedobni. Mi is így gondoltuk, majd az első felvételek után rá kellett jönnünk, hogy tévedtünk.A felvételek előtt felszínesen megterveztük a különböző jelenteket, azok történéseit, a többit pedig a véletlenre bíztuk, hiszen ezeknek a típusú filmeknek az improvizáció és a véletlenszerűség az alapja.A szereplők adottak voltak: mi magunk és a 2. szint lakói, illetve különösebb technikai felszereltségre sem volt szükség, csak egy telefonra.
A munkát március végén kezdtük, és a készítés folyamata egészen június elejéig elhúzódott (mi sem gondoltuk volna, hogy ez ilyen hosszú lesz:D). A legnagyobb problémánk az idővel volt, hiszen a kisfilmünk jelentős része éjszaka, sötétben játszódik. A nappali jelenetekkel nem volt különösebb probléma, ezek hamar elkészültek, azonban lámpaoltás után sokkal nehezebb volt horrort csempészni a kollégiumi éjszakába Hankó Tanár Úr felügyelete mellett. :D Az éjszakai jelenetek egy részét (mikor a szobákban futkosunk és ijedezünk) még jóval lámpaoltás és takarodó előtt vettük föl, ami azért volt nehéz, mert ilyenkor még javában zajlik az élet a folyosókon és a szobákban, így többször is beleszűrődött a felvételekbe nem kívánatos zaj, beszéd, stb. Szerencsére azonban utómunkával, kisebb trükközéssel sikerült élettelen éjszakai hangulatot kelteni.Viszont voltak olyan jelenetek is, amiket valóban éjféltájt vettünk föl (pl.: a legvége), azonban ezeket síri csöndben rögzítettük, majd egy délután alkalmával a hangszigetelt, vendégszobás szárnyon utólag fölvettük hozzá az üvöltéseket és különböző hangeffekteket, majd a felvételek alá illesztettük.
Talán a legjobb része a munkának egy teljes szint összehangolása és feladatokkal ellátása volt. Igazi csapatmunka volt az egész, és tapasztalataink szerint mindenki jól érezte magát, hiszen ilyet nem minden nap csinál az ember, pláne nem egy kollégiumban. :) Rengeteget bakiztunk, röhögtünk és hülyéskedtünk mialatt elkészült ez a 8 perc. Jó érzés volt, hogy az egész csoport segített nekünk és élvezettel csinálták velünk a kisfilmet.
Képkockák a filmből
Nem volt különösebb célunk vele, csupán szórakozásból készítettük el, azonban november elején feltűnt egy pályázati felhívás, ahova mobillal készült rövidfilmeket vártak. Movilfestawards a nemzetközi pályázat címe, amely már harmadjára került megrendezésre, idén először Budapesten. Gondoltuk miért is ne nevezhetnénk a Krízist, hiszen minden követelménynek megfelelt. Készítettünk hozzá angol feliratot, majd beküldtük. Rövidesen kaptunk egy e-mailt, amiben közölték velünk, hogy az első fordulón túljutottunk, már csak a zsűrit kell meggyőznie a filmünknek. Végül 1 nappal a díjátadó gála előtt jött a telefon, hogy egyedüli magyarként bejutottunk a 400 nevezett film közül a 6 legjobb közé, így másnap este 8-kor már a budapesti rendezvényen voltunk, amelyet egy hangulatos, gyönyörű helyen rendeztek meg. :) Hihetetlenül nagy élmény volt ez számunkra, hiszen a saját filmünket nézhettük végig egy hatalmas kivetítő vásznon és tv-ken más, idegen emberekkel és neves rendezőkkel, színészekkel (pl.: Szabó Simon, Jedlicska Márton) és külföldiekkel együtt. Rengeteg gratulációt és elismerést kaptunk, illetve hazahozhattuk a közönségdíjat is, amit nagy sikernek könyvelhetünk el a legfiatalabb versenyzőkként. Interjút és fotókat készítettek velünk, végül az estét egy hatalmas afterparty zárta.
A sors fintora pedig, hogy a pályázatot, amin a kolis filmünkkel nyertünk, a kollégiumba kiplakátolva fedeztük föl.

Köszönjük minden résztvevőnek, és a kollégium 2. csoportjának! :)
További képek, érdekességek a facebook oldalainkon.
Bognár Martin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése