Történetünk

A Kolexpress története


Újságunk 1994 áprilisában jelent meg először, akkor még, mint a GMSZ Kollégium időszakos kiadványa. Azóta a Gép-és Műszeripariból Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium lett, de változatlanul a kollégium diákbizottsága ’felelős’ a megjelenésért.
Az eleinte évente 2, majd 4, napjainkban pedig 4-5 számmal megjelenő szerény sajtótermék a közel 20 év alatt már több, mint 60 alkalommal jelent meg, átlagosan 60-80 példányban. Ez azt jelentette, hogy a kollégium minden szobájára legalább egy újság mindig jutott, ingyen és bérmentve - legalábbis ez idáig, de ezt a jó szokásunkat, meg szeretnénk tartani.
A szervező-irányító munkát egy nevelőtanár végzi, mellette dolgozik egy értelemszerűen változó szerkesztőség. Tagjai közt íráskészséggel, vagy szerkeszteni (na, jó - gépelni) tudással bíró egyének vannak. Régebben ez a szerkesztőségi mag állította össze az újságot. Pár éve új szerkezetben születnek meg az újságok. Az egyes kollégiumi csoportok készítik, a szerkesztőség - amely így szinte tényleg csak szerkeszt - pedig formába önti, illetve néhány aktualitással kiegészíti.
A lapnak vannak állandónak tekinthető rovatai, mind pl. a hírek, humor, rejtvény. Utóbbiak megfejtéséért, támogatótól függően néha anyagi elismerést is tudunk adni. Rendszerint beszámolunk az aktuális kollégiumi eseményekről, ha lehet fotóval illusztrálva. A csoportok általában az őket érdeklő témákról írnak, változó színvonalon. Igyekszünk megjelentetni az irodalmi vénával rendelkezők alkotásait: novelláit, vagy verseit, ha van épp ilyen.
Ami a kinézetet illeti, pár éve szakítottunk az A4-es formával, így A5-ös-ben kapják kézhez a kollégisták, fekete-fehérben, fénymásoltan. Színesben is készül néhány példány, többek között az iskolai könyvtárba.

Végezetül, kedvenc filmünk a Tanú mentén, viszonyunk a Kolexpresshez így fogalmazható meg: lehet, hogy „Kicsit szemcsés, kicsit savanyú, de a miénk.”

A LOGÓ-története

Az újságnév viszonylag gyorsan megszületett, néhány elvetemült ötlet után két változat maradt a porondon. A vesztes a KOLESZPRESS lett.
Az első fejléc megtervezése Baráz Csaba tanár úr nevéhez fűződik, betűsablonnal készült el. E változat tartott a legtovább, 4 évig.
Aztán jött a PC, s jöttek a variációk. A város fejlődése miatt az északi jelző kikopott, de a világ kollégistái még három további változatban egyesültek tovább, utóbb egy magyar címerrel megfejelve.
Aztán 2001-ben az egyesülést megunva, okosodásra szólíttatott fel a kollégista társadalom. Ennek se sok foganatja, se túl nagy sikere nem lett, úgy hogy lekerült, miként nemsokára a címer is. Ez utóbbit pótlandó, megjelent az iskola felturbózott logója, előbb így, aztán úgy, majd sehogy. Aztán a 2005-ben halvány nyomokban visszaköszönt az első változat felirata.Aki szerint lenne szebb-jobb verzió, készítsen, mi nyitottak vagyunk, várjuk az új ötleteteket, s meg is jelentetjük, s ha általános tetszést arat, használjuk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése