2013. november 20., szerda

Őszi Kollégiumi Hét


Az Őszi Kollégiumi Hét rendezvényei, mint oly sokszor, változatosak voltak. Mind jellegükben, mind színvonalukban.

A hetet Holló István őrnagy előadása nyitotta meg. Az őrnagy úr személyesen vett részt több katonai misszióban, így járt többek között Afganisztánban, Irakban és Koszovóban is. A képekkel gazdagon illusztrált előadáson világossá vált, milyen nehéz és veszélyes a békefenntartók tevékenysége. Idegen, vad tájakon, a magyartól sokban eltérő időjárási körülmények között kell élniük. E mellett az ott élő emberek, a helyi szokások és a kultúra is más. S ez sokkal nehezebben dolgozható fel, mint az időjárás. Egy rossz gesztus, egy ’helytelen pillantás’, egy nem jól megfogalmazott mondat, s máris ott a konfliktus a helyiekkel, akik nem mindig nézik jó szemmel a tevékenységüket. Sőt! 
 Azok a helyiek, akik ellen a békét kéne fenntartani, egyenesen ellenségesek. Mert az eltérő időjárás és helyi szokások mellett van még egy apró tényező, ami nehezíti a szolgálatot: az állandó életveszély, akár napi 24 órában. Abban, hogy most ő itt előadást tarthat része van a szerencsének is. Irakban egy alkalommal a lassan araszoló magyar konvojt megelőzték a türelmetlen amerikaiak. Vesztükre. Ők rohantak aknára, s lettek hősi halottak. Apropó, amerikaiak. Az őrnagy úr számos érdekességet említett az állomásozó csapatok különböző nemzetiségű tagjairól, mennyiben más, ill. hasonló a hozzáállásuk az élethez, na és persze a bármikor bekövetkezhető halálhoz. Az amerikaiaknak volt a legjobb felszereltsége, jobban fel is készültek, bátrabbak is voltak, olykor túlzottan is , az önfejűség a katonáikra is jellemző. Sok volt az erőszak a képeken, történetekben. Akkor miért vállalják? Pénz? Kalandvágy? Kihívás? Kötelességérzet? Karrierépítés? Talán mindenkinél, más és más az arány, de tudják: valakinek ezt is meg kell csinálni.


Kedden este táncosok léptek fel, közel 2/3 kollégium előtt. A fellépő Easydance TSE az Agria Tánc Centrum utódja, már több évtizede biztosít lehetőséget Egerben minden fiatal, vagy akár senior korosztályú táncosnak a társas tánc űzésére. Bár az aula hangzásvilága nem volt a legjobb, a látvány kárpótolta a nézők többségét, mert fanyalgók, ugyebár voltak, vannak. Az Easydance TSE versenyzői mind latin, mind standard táncot jártak el nekünk – versenyeken egyébként számos dobogós helyezéssel büszkélkedhetnek -, s kétségkívül más ez a tánc, mint a diszkó. Olykor fárasztóbbnak is tűnt, mint egy konditermi edzés, viszont lehet, élvezetesebb. Pláne, ha csinos a partnernő J. Amúgy szeretettel várják a teljesen kezdő táncolni vágyók jelentkezését is, úgyhogy, aki kedvet kapott, annak hajrá!
Fényképek:
Videó: https://www.facebook.com/photo.php?v=1426415144254513


Szerdán került sor a Képzőművészeti Kör kiállítás megnyitójára, amelyet a Kört vezető Ducsai Zoltán tanár úr ’vezényelt le’, s számolt be az elmúlt évek tevékenységéről. Elmondta, alkotni élvezetes dolog, s nem feltétlen olyan nehéz, mint amilyennek látszik. A kiállítás november 28-ig látható a kollégiumi társalgóban, majd az anyag átkerül december elején a Szent Hedvig alatti kiállító terembe.
Videó a kiállításmegnyitóról: https://www.facebook.com/photo.php?v=1426409684255059
További képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.648434515197403.1073741831.614318791942309&type=1

Az este folyamán az 507-es teremben volt filmvetítés, igen csekély részvétel mellett. Úgy tűnik, igaza volt az egyik internetes portál nem régi, nem hivatalos felmérésének. Azaz a mai fiatalok egy filmet vagy moziban néznek meg, vagy (olykor és) a kütyüjükön.

Csütörtökön lépett fel a GENTLLEMEN együttes az aulában. Már a hangosítás próbája alatt volt egy kis gond, hisz a levelező oktatásban résztvevőkhöz is felhangzott a zene, ami rock volt, lett volna. Volna, mert a kongó aulában visszhangzott a zene, zaj. Az aula amúgy sem fényes akusztikája, ahol, ha nincsenek sokan, hogy elnyeljék a ’káros’ hangokat, csak még rosszabb lesz, gyakorlatilag élvezhetetlenné tették az előadást. Tisztelet a fiúknak, hogy lenyomták a showt, de a DT-nek (és tán a kollégistáknak is) el kellene gondolkoznia azon, mire is vevők ők. Egy rock koncertre, nem tanári segítséggel kéne verbuválni a nézőket, a DT felelőssége a megszervezésen kívül a propagandában is nagyobb kell, hogy legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése