2013. október 25., péntek

Kollégisták a várban

A várban jártunk

Október 17-én, ahogy a képen is látható a kollégisták eltávoznak az egri várból. Ugyanúgy, ahogy 561 éve a török is 'eltakarodott' a vár alól. A törökök számára sikertelen ostrom a hős egri várvédőknek dicsőséget hozott. Legalábbis az utókor szemében, s ebben nem kis szerepet játszott, játszik Gárdonyi Géza könyve, az Egri csillagok. E csillagok előtt tisztelegtek látogatásukkal a wigneres kollégisták.

Akiknek persze a távozás előtt fel is kellett menni a várba előbb. A Dobó téren gyülekezőket lefényképezték a tanáraik, holmi létszámellenőrzés fedőnév alatt, majd elindult a menet a Dobó utca macskakövein.
A várban Varga tanár úr ejtett pár szót a látogatás apropójáról, majd a déli várfalra mászott fel a kollégisták jó része. A szép időnek köszönhetően remek kilátásban volt részünk, láthattuk a Makovecz Imre által tervezett Bitskey uszodát is felülnézetből. Nem láthattuk viszont a Gárdonyi sírkertet, mivel most újítják fel. Emiatt a várfal egy része is le volt zárva, így kerülővel juthattunk át a régi székesegyház romjaihoz, ahol falmászással kísérleteztek egyesek. Innen a gótikus palotához vezetett az út, majd a Gergely bástyához. A nyugati várfalról nemcsak a minaretre, hanem egy távolabb álló szép épületre is remek kilátás nyílt, látványára többen is elérzékenyültek....
Van ennél szebb látvány?
A Dobó-bástya felőli várfalról a legszebb a kilátás a belvárosra, s valóban elég szép látvány volt a város a lassan lenyugvó nap fényében. Kollégistáink mobiljaikkal próbáltak is szép képeket készíteni. Akinek ez sikerült, annak várjuk a fotóit a kolexpress@mailbox.hu címre.
Végül a zászlódombot megkerülve jutottunk ki a várból, s sétáltunk vissza, hogy végre elkezdhessük a másnapra való tanulást...
A várlátogatásról készült képeket a Kolexpress facebook oldalán találhatjátok meg:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.637211882986333.1073741829.614318791942309&type=3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése