2015. március 13., péntek

SAKKNAGYHATALOM LETTÜNK!

 Valljuk be őszintén, van valami perverz, nehezen megmagyarázható jó érzés abban, amikor leütünk egy parasztot. Akarom mondani gyalogot. Merthogy ugye, a sakkjátékról van szó. Nekünk, amatőröknek, a gyalog paraszt marad, ahogy a huszár is ló, és a vezér is királynő. Az elnevezés nem olyan fontos, inkább az, hogy játszunk, sakkozzunk. Legtöbben már valahol már találkoztunk e játékkal, azonban mire a középiskolás fokozatba kerülünk, elfelejtődik. Ezt az elfeledett ismeretet segít újra felidézni Kovács tanár úr már évek óta. A kollégiumba bekerülő újoncokat, legyenek akár kilencedikesek, akár tizenharmadikosok, arra „kényszeríti”, üljenek le, s játszanak újra. Van, akinek a lépések felidézése is nehéz, mások örülnek, hogy újra kipróbálhatják magukat, és hasonló érdeklődésű társakra találhatnak. A kollégiumban vagyunk elegen, ha újra lázba hoz a játék, van, lesz partner is.

Tanár úr munkájának gyümölcse az is, hogy kiderül, egyeseknek igen jól megy ez a játék. S belőlük lehet alkotni egy sikeres csapatot. Egy olyat, amely változó összeállításban, de a tavalyi év után ismét elhozta a csapat aranyérmet a kollégiumok közötti sakkversenyről. A Szilágyiban megrendezett versenyen hat kollégistánk vett részt. Közülük a három legjobbnak az eredményét adták össze, s az így szerzett 13 pont szerencsét, de inkább jól megérdemelt első helyet eredményezett.
A győztes trió tagjai közül Csiszár Boldizsár (6. csoport) mind az öt meccsét megnyerte, egyéniben így második lett a sakkban lévő számítási mód következtében. Csernei Máté (2. csoport) és Kupai Attila (1. csoport) egyaránt 4-4 győztes meccsel végeztek, így előzték meg a Szilágyit és a Neumann Kollégiumát. Gratulálunk Nekik, és természetesen elismerés illeti Kovács Péter tanár urat is!
A győztes sakkcsapat tagjai: Csernei Máté, Csiszár Boldizsár, Kupai Attila
További sakkozóink, az „utánpótlás” is korrekten szerepelt. Balogh Ádám, Juhász Ákos és Vincze Flórián talán már jövőre fejlődnek annyit, hogy előrébb léphessenek. A rivalizáció meg ugye, alapesetben hasznosan hat a teljesítményre. Jövőre nem lehet más a cél, mint a triplázás, és akkor még jogosabban állíthatjuk, hogy a Wigner koli: sakknagyhatalom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése