2014. szeptember 28., vasárnap

Mi is a könnyebb?

A nyár egyik slágertémája az Ice Bucket Challenge volt. Ebbe a hírességek után olyan egyszerű halandók is beszálltak, mint pl. néhány kollégistánk. Mi is volt a lényege ennek a kihívásnak? 

Ha valakit kihívnak, akkor 24 órája volt arra, hogy egy vödörnyi jeges vizet magára öntsön és persze ezt videóra is vegye, emellett pedig adományoznia kell 100 dollárt az ALS Associationnak, ami egy idegrendszeri betegséggel foglalkozó alapítvány.
A legfontosabb szabály, amit azonban az idő előre haladtával egyre többen elfelejtettek, vagy nem is foglalkoztak vele: ne az legyen a cél, hogy magad mutogatod, hanem találj valami fontos ügyet, amire fel szeretnéd hívni a figyelmet, és ami számára szívesen adományozol. Az amerikai sztárok többsége az ALS-ben, vagyis az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó neurológiai betegségben szenvedő gyerekeket támogatják, de lehet mást is támogatni, például rákkutatással kapcsolatos alapítványokat, állatvédő szervezeteket, vagy bármi mást, ami szerinted fontos.

A cél és a szándék nemes volt tehát, azonban…
Azonban gyorsan torzult a dolog. Magyar sztárok is beszálltak pl. a ’buliba’, aztán kiderült, a magyar ALS alapítvány gyakorlatilag egy fityinget sem kapott, csak a sztár egy kis média figyelmet. Hiába, "we live in Hungary"...
Azok a kollégisták, akik megcsinálták, nem valószínű, hogy adakoztak. Hozzájuk az jutott el, csakúgy, mint a legtöbb egyszerű emberhez: jeges vödör VAGY pénzt KELL adnod, pedig az eredeti verzió ugye: jeges vödör ÉS/EMELLETT adomány. Mennyit jelent ugye egy másik kötőszó! Szigorúan nézve azt, hogy olyan sóher vagyok, hogy inkább magamra öntök egy vödör jeges vizet, csak ne kelljen adományoznom!

Persze, ha valaki az eset kapcsán legalább tudomást szerez erről a betegségről, s innentől nem hülyének néz mindenkit, akinek furcsán viselkednek az izmai, hanem arra is gondol, hogy szegény lehet inkább beteg, nos már akkor is ért valamit- És akkor is, ha felhívta a figyelmet arra, mindig vannak, akiken segíteni lehet, akár egyszerű eszközökkel is.

Itt van pl. az a sajnálatos eset, ami egy iskolatársunkkal történik. Agydaganatát sugár kezelték, jól reagált rá, de a
gyógyuláshoz még további kezelésekre és pénzre van szüksége. A segítségnyújtás egyik módja, hogy lehet műanyag kupakokat gyűjteni. Ezek leggyakrabban italos palackok tetején találhatók. Egy csavarás, egy kis figyelem, hogy merre van gyűjtődoboz – pl. a palackos tároló mellett! – egy dobás, és megvan az icipici segítség.

Ehhez képest még mindig van számos palack a palacktárolóban kupakkal, és számos palack magában a nagy kukákban. Pedig ezeket


már tavaly óta külön választva a többi szeméttől gyűjtjük. Kettős céllal. Az egyik a környezetvédelem, hisz ezeket a palackokat újra lehet hasznosítani, főleg ha nem keveredik (szennyeződik) másfajta szeméttel. Sőt, újra is kell hasznosítani, hisz a világot már lassan fenyegeti a szeméttenger, szó szerint a tengerekben, óceánokban is. Akiket érdekel a téma, a képekre kattintva bővebb információhoz jut.
Másik ok a piszkos anyagiak, hisz fizetnek is érte, ha nem is sokat, de évi pár tízezer forint bevétele lesz belőle a Diáktanácsnak, azaz a diákoknak. Tehát magunknak gyűjtenénk és válogatnánk szét! Ami nem egy nagy meló, csak egy kis odafigyelés. De sokaknak ez a kicsi is sok. Nem tudni miért. A nagykuka is lassabban telne, ha nem kerülnének bele a palackok, a másik zsák viszont, amiért pénzt is kapunk, pedig gyorsabban.

Tényleg nem lenne olyan nehéz, valószínűleg könnyebb, mint leöntetni magunk egy jeges vödör vízzel, még ha ez nem feltétlenül olyan menő is, csak értelmesebb!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése