2014. február 6., csütörtök

Közgyűlés

Van, ami nem megy elsőre. Van, ami eddig ment, most meg nem. A kettő ötvözetéből született meg az új év első, de, ha úgy vesszük már harmadik közgyűlése.
Mindenesetre a kissé szokatlan kezdés, számolás, elhalasztás, újraszámolás, feloszlatás, újra összehívás, egyesek számára nehezen követhető fejleményei után már megszokott mederben folytatódott a közgyűlés menete. A szokásos "pörgős" diáktanácsi beszámoló után felolvasásra került a diákönkormányzat SZMSZ (szervezeti és működési szabályzat) megváltozott részének felolvasása. Ennek lényege, hogy a módosításához, ill. számos egyéb kérdésben ki kell kérni a Diáktanács véleményét. Egész pontosan:
"A diákönkormányzat a nevelőtestület véleménye meghallgatásával dönt:
saját közösségi életük tervezéséről, szervezéséről, tisztségviselőik megválasztásáról.
A diákönkormányzat véleményét ki kell kérni:
az intézményi SZMSZ jogszabályban meghatározott rendelkezéseinek elfogadása előtt,
a tanulói szociális juttatások elosztási elveinek meghatározása előtt,
az ifjúságpolitikai célokra biztosított pénzeszközök felhasználásakor,
a házirend elfogadása előtt."
 http://wignerkollegium.hu/dt
Majd jött a kollégiumvezető úr, aki először röviden beszámolt az első félév tanulmányi eredményeiről, mely az elfogadható kategóriába esik, kivéve a bukások nagy számát. Felolvasta a jól tanulók neveit, s kiosztott egy példás kollégista címet Balogh Csabának.
Ezután a feltett kérdésekre válaszolt. Leginkább arra volt kíváncsi a hallgatóság, miképp lehet tovább aludni, ha nincs első, 2. és a többi órájuk. Nos, automatikusan ez nem jár, de kérhető. A csoportvezető tanárnál, aki a kollégái véleményének kikérése után engedélyezheti a következő feltételek teljesítése esetén: a szoba eddigi teljesítménye a szobarend kapcsán jó, este már minden a helyére van elpakolva, a szemetes csontszáraz és üres. Ha a reggeli ébresztős tanár szerint ez az állapot nem fellelhető a szobában, akkor kelni kell és pakolni, s már nincs vissza a paplan alá. Szintén kelni kell, ha 'véletlenül' már rend van a szobádban, de még nincs engedélyed a tovább szunyókálásra!
Szóba került a reggeli esetleges 15 perces meghosszabbítása. Ez először próba alá esik, február 15-ig tart a fél 8-as reggeli, utána lesz döntés a tapasztalatok alapján. Pl. milyen lesz a szobarend, nem lesz-e sok ágy vetetlen fél nyolckor, amikor már rendnek kellene lenni, zavarja-e a konyha délelőtti munkavégzését a negyedórás eltolódás, és még a többi ismeretlen tényező.
A folytatásban menetrend szerint terítéken volt az étkezés minősége, de ahogy a kollégiumvezető is mondta, 100%-os elégedettség, már csak az ízlések különbsége miatt is sohasem lesz. A rögtönzött közvélemény-kutatás is ezt látszott igazolni, s ebből talán még annyit lehetne leszűrni, hogy érdemes lenne a kérdések megfogalmazásakor utána járni, a probléma mennyiben egyéni vagy közösségi.
Említve volt: zsír, konditerem, épület állapota, wc-papír. Meglepő módon nem volt tudálékos hozzászóló, kérdező. Hogy ez a fejlődés jele, vagy a közömbösségé, az majd elválik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése